lördag 18 juli 2009

Varför vill du bli rik?

Vad ska du göra med pengarna när du har uppnått ditt ekonomiska mål? Samlar du pengar för samlandets skull eller ska det användas?

Själv vill jag bli rik för att:

1. Passiva inkomster ger mig frihet. Jag vill kunna resa så mycket som möjligt samt göra annat som är roligt och som jag utvecklas av.
2. Pengar kan vara ett verktyg för att hjälpa andra.

Just friheten är något som de flesta med höga ekonomiska ambitioner nämner.

Är frihet bra eller dåligt? De allra flesta skulle svara att det självklart är bra, det skulle även jag för ett tag sedan, men efter att ha läst en sammanfattning av "The Paradox of Choice: Why More Is Less" så är jag lite tveksam.

Barry Schwartz skriver om ett expriment där deltagarna fick provsmaka choklad. Grupp ett fick smaka på sex olika sorters choklad, grupp två fick trettio sorter. Resultatet blev att grupp ett var nöjdare över chokladen och valde till och med att få betalt i choklad istället för pengar. Liknande undersökningar har gjorts av ekonomer, psykologer, marknadsundersökare och experter inom området beslutsfattande.

Förr i tiden hade människan få val, det var överlevnad som var det viktiga. Det räcker med att gå tillbaka ett par tiotal år i tiden för att se avsaknaden av val, då fanns det inga större valmöjligheter när man skulle "välja" telefonoperatör, elleverantör eller något annat, nu har allt förändrats. Klarar människan verkligen av alla hundratals val man ställs för varje dag?

Pengar skapar mer frihet och fler valmöjligheter. Amerikanernas och svenskarnas inkomster för fördubblats under de senaste 40 åren, men lyckan är kvar på samma nivå.

Swartzs teori är att fler valmöjligheter ökar chansen att vi väljer fel och att vi sedan grämer oss över att vi tog ett dåligt beslut.

Det känns som om detta påverkar andra mer än mig. Min inställning är mer:

"Det finns inga dåliga val, bara olika lektioner"

"Jag ser misslyckande endast som ett tecken på att jag är på rätt väg mot framgång."

"Ett misstag är inte något misstag om man lär sig något av det"

Några andra bra:

"Det enda jag beklagar med mitt liv är att det har hållit på för länge. Om jag fick leva om mitt liv skulle jag göra om samma misstag - bara något litet tidigare."

"Det största misstag du kan göra här i livet är att ständigt frukta att göra ett."

"Det är av misstagen man lär sig, det är därför jag inget kan."

Inte helt relaterat, men ganska roligt:

"Du är just nu tio sekunder ifrån den mest pinsamma stunden i ditt liv."

En tänkvärd bok, jag kommer läsa hela när tillfälle ges.

1 kommentar:

  1. Håller med Schwartz, att ha mer val är alltid dåligare. Ju fler val man har ju mer stress får man in i sitt liv. Stress saboterar mer än vad det hjälper till.

    Därför är det bättre att minimera vad man ska åstadkomma till ett fåtal (helst ett) val. Sedan göra det valet jäkligt bra.

    Många företag går ifrån sin kärnverksamhet och gör "allt" och konkursar snart där efter. Borde tyda på att "mer" är sämre.

    Det är däför jag gör det till en kompulsiv handling att besluta mig snabbt och inte tänka så länge. Många jag känner tar år och dagar att besluta sig om en affär, vilka kläder de ska ha eller vad de ska se på TV. De har fastnat i analysis paralysis, eller "för många val" träsket.

    Kan ni inte besluta er, lista då upp alla val ni kan tänkas ta i frågan och slå en tärning och ta det val tärningen valt åt er.

    Jag gör det väldigt ofta för även jag är usel ibland på att få "tummen ur röven":).

    SvaraRadera