torsdag 16 juli 2009

Kroppsspråk

Det icke-verbala står för över 55 % av kommunikationen i ett samtal, 38 % utgörs av tonläget och själva orden står endast för 7 % av samtalet. Trots detta så läggs nästan all fokus på det verbala, man tänker varken på sitt eget eller på andras kroppsspråk.

”The definitive book of body language” ger en bra överblick på hur man ska använda kroppen och tyda andras kroppsspråk. Några generella regler är att:

Visa handlederna mycket. Man kommer då att betraktas som mer öppen och ärlig.

Undvik att ha armarna i kors, undvik gärna även att korsa ben. Korsade armar är en försvarsposition som stänger ute omvärlden. Studier har visat att man minns betydligt mindre från seminarier och får en negativare syn på talaren och man håller armarna korsade.

Om någon i din närhet har armarna korsade så kan du lösa upp denna position genom att ge honom/henne något att hålla i eller något att göra.

Många säger att de korsar armarna eftersom det är bekvämt. Alla positioner känns bekväma när vi är på motsvarande humör. Om du korsar armarna så påverkas ditt humör negativt.

Jag brukade själv ofta korsa armarna, men efter att ha läst boken så har detta upphört nästan helt. Någon gång ibland kommer jag på mig själv när mina armar är korsade, då byter jag genast position, och därför även attityd.

Handslag. Anpassa ditt grepp så att det blir lika hårt som den du hälsar på. Håll handflatan vertikalt. Att hälsa med handflatan neråt betraktas som dominerande.

Skapa rapport. Efterlikna kroppsspråk, tonläge, språkbruk och taltempot hos den du talar med. Detta gör vi redan utan att tänka på det, men vi kan göra det bättre. Undvik däremot att spegla negativa signaler.

Le mycket. Visa tänderna när du ler och le med ögonen, annars visar du upp ett falskt leende.

Håll hakan högt. Håll så mycket ögonkontakt att alla känner sig bekväma.

Studera kroppsspråk 15 minuter om dagen. Gå till en plats där många konversationer äger rum och studera hur de rör sig. Ett annat alternativ är att kolla på TV utan ljud, efter ett tag så förstår man det mesta utan att höra vad som sägs.


Boken tar även upp många andra signaler från kroppen, det står om hur man avslöjar om någon ljuger, vilka signaler som skickas vid attraktion, var man ska sitta kring ett bord och mycket annat. Jag rekommenderar alla att läsa boken.

2 kommentarer:

  1. En annan jag lärt mig är att hålla ögon kontakt. Bara det kan bevisa ärligt uppsåt har jag förstått. Om det stämmer, det vet i fan:).

    SvaraRadera
  2. Det stämmer bra. Samtidigt så håller de som ljuger också ögonkontakt eftersom de lärt sig att man ska göra det.

    Alla är vi olika, vissa håller väldigt mycket ögonkontakt medans vissa undviker det så mycket som möjligt. Man kan inte avgöra någons uppsåt på deras ögonkontakt utan att känna dem väldigt väl.

    Håll så mycket ögonkontakt att alla känner sig bekväma.

    SvaraRadera