måndag 20 juli 2009

Därför tjänar Svensson inte pengar utanför jobbet

Jag var med om en intressant diskussion på ett forum igår. Vi diskuterade "Double yoor way to one million" när någon ansåg att det var dåligt att reglerna inte innehöll några tips på hur man skulle fördubbla sina pengar. Jag svarade att det är tänkt att man ska hitta på sina egna sätt att tjäna pengar, det är en stor del av spelet. Svaret blev att om man hade haft sätt att tjäna pengar så hade man redan gjort det.

Min tro är att de flesta människor är för konservativa för att investera i något som de kan tjäna pengar på. De går hellre till jobbet och får sina "säkra" pengar (så länge man är anställd).

Folk vågar helt enkelt tjäna pengar, dels för att de inte vill riskera något och dels för att de inte vill pröva något nytt, de flesta är rädda för att misslyckas, resten är rädda för att lyckas. Detta gör att de inte heller ser några möjligheter till att tjäna pengar. Jag tror att ingen av oss ser verkligheten, man ser bara sin egen verklighet där hjärnan filtrerar bort allt den uppfattar som oviktigt.

Ett bra exempel är bilreklamen där bilen sätts helt i fokus, man lägger inte märke till leoparden som går i bakgrunden tills de nämner den, trots att leoparder inte är speciellt vanligt förekommande i den svenska stadsmiljön.

Däremot verkar de flesta inte ha några problem att spela bort några hundra i månaden. Lotteri och spel verkar vara de enda socialt acceptabla sätten att bli rik på. Om man sparar en tiondel av vad man tjänar i aktier så klagas det på att man är snål, om man investerar i något större projekt så tar man för stora risker och om man lyckas så uppskattas det inte av alla.

Jag är övertygad om att det finns pengar att tjäna där ute, bara man letar efter möjligheterna, vågar ta vettiga risker, vågar att misslyckas och lär från sina misstag.

1 kommentar: