onsdag 22 juli 2009

Att leva i nuet

Jag tror att det är viktigt att leva i nuet för att kunna lyckas. Man kan inte gräma sig över gamla misslyckanden eller oroa sig för mycket över framtiden. Om man gör ett misstag, lär av det, sluta grubbla.

I've had many problems in my life - most of which never happened - Mark Twain


Tyvär verkar många missuppfatta vad att "leva i nuet" innebär, här är ett exempel från bloggen Miljonär innan 30 (som jag för övrigt gillar, starkt driv och mycket vilja, gör det han tror på):

Träffade en äldre man för något år sen. Trots att varken han eller hans fru hade tjänat speciellt bra hade dom en lägenhet i stockholm värd ett par miljoner och ett jättefint sommarställe i skärgården. Helt utan lån. De hade köpt en sjötomt när de var runt 25 år. Sen hade han åkt dit på kvällarna efter jobbet och röjt träd och rötter, jämnat till marken och fixat. Ett par år senare hade de sparat ihop pengar för att bygga en liten stuga. Ytterligare flera år senare fick man pengar att dra in vatten och så fortsatte det. Idag 45 år senare är stugan utbyggd till ett hus med mycket hög standard. Det verkade dessutom som de haft ganska trevligt under dessa år. Vilket par i 20-årsåldern skulle köpa en tomtplätt idag för att lägga ner en väldigt massa timmar och ha ett beboligt hus med låg standard om 10 år. Nej nu åker man ett halvår till Asien, köper platt-tv och festar upp pengarna på krogen. Gärna innan man hunnit spara ihop pengarna. Att leva i nuet tror jag vissa kallar det...


Att leva i nuet handlar om att man ska tänka på vad man gör just nu och göra det så bra som möjligt, inte om att tänka kortsiktigt. Ägna en stund av varje dag åt att planera långsiktigt, men försök att alltid vara närvarande i stunden.

”Om en människa inte finner lugnet inom sig, söker hon det fåfängt på annat håll.”


Detta är ett område som jag själv behöver förbättras på. Att dubbla upp kan nog hjälpa mig inom detta område. När man kollar på helheten så verkar det nästan omöjligt att göra en krona till åtta miljoner, men om man bryter ner det i små delmål/steg och inte oroar sig över framtida eventuella problem eller tidigare misstag så blir det plötsligt möjligt, detta gäller inom alla områden av livet. En lång resa börjar med ett kort steg.

Time does not exist. What we refer to as past and future have no reality except in our own mental constructs. The idea of time is a convention of thought and language, a social agreement. In truth, we only have this moment. When we hold regret for an occurrence in the past we keep the regret alive with pictures and feelings. When we feel anxiety about the future, we keep the anxiety alive with pictures we imagine.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar