tisdag 25 augusti 2009

Skapa ankare

...och då menar jag inte sådana man har till båtar.

Ett ankare är något du gör eller upplever för att få fram en viss känsla. Detta fungerar ungefär på samma sätt som när de flesta friisrottsstjärnor förbereder sig. Stefan Holm tar på sin ring, sitt halsband, stryker sig över pannan osv innan varje hopp. Stavhopperskan Isinbajeva står och pratar med sin stav innan hon hoppar. Exemplen är många inom friidrottsvärlden, faktum är att de flesta världsrekorden har satts av idrottare som har någon speciell ritual.

Ett annat välkännt exempel är Pavlovs hundar. Pavlov ringde i en klocka varje gång hundarna skulle få mat, hundarna lärde sig att ringklockan betydde mat. Efter en tid så började hundarna dräggla så fort de hörde klockan, även om ingen mat var i sikte.

Många som har sätt filmen "Hajen" för länge sedan får fortfarande förhöjd puls om de hör melodin som hörs när hajen kommer, "dom dom dom dom dom dom".

Så här gör du för att etablera ett ankare hos dig själv:

Om du vill ha ett ankare som gör att du känner dig stark och modig så ska du tänka dig starkt in i situationer då du kännde dessa känslor, när du känner känslorna så gör du rörelsen som du vill förknippa med detta, t.ex. att gnugga dig på låret. Gör detta en tid och gör det varje gång du får dessa känslor ute i det verkliga livet. Efter ett tag kan du börja använda ditt ankare när helst du vill få dessa känslor. Men använd det med måtta. Ifall du börjar att använda det varje gång du är på dåligt humör och känner dig svag, men aldrig i andra situationer så kommer resultatet av din rörelse att förändras.

1 kommentar:

  1. Lite enkelt men bra förklarat.
    Det blir bara alltid lite mer oseriöst om den som skriver inte kan stava ordentligt...

    SvaraRadera