söndag 10 juni 2012

How to win friends and influence people

How to win friends and influence people är helt klart en av dem bästa böcker jag läst, en av dem böcker som alla borde läsa.

Huvudbudskapet i boken är att man ska visa stort intresse för människor och skapa så mycket värde för dem som möjligt. Undvik att kritisera, fördömma och klaga. Om du haft fel, erkänn det.
You can make more friends in two months by becoming more intrested in other people than you can in two years by trying to make people intrested in you
Du skaffar dig starkast inflytande när folk ser upp till dig för vad du gjort för dem och när de ser upp till dig för den du är. Detta uppnås alltså genom generositet och när folk litar på dig. Riktiga ledare hjälper folk att uppnå sin fulla potential och försöker lösa deras problem.

När det gäller social media bör vi fokusera på att uppmuntra och berömma andra istället för att skriva om dina egna bekymmer och problem. Vi har idag massor av möjligheter att visa intresse och lära oss mer om folk.
It is wisest to do everything within your power - throught every medium and every messange - to leave others a little better.
Varför kallas hunden för människans bästa vän? En stor del av orsaken är att de alltid är lika glada att se oss, oavsett om vi varit borta fem minuter eller fem månader. Du tjänar mycket på att visa att du är glad att se folk.

Försök att ha relationer som gör er båda bättre. Folk ser snabbt igenom andra som bara tänker på sig själva.

Folk gillar sina namn, så se till att komma ihåg dem och använda dem mycket. Ett tips för att komma ihåg namn är att relatera dem till något. Om någon heter Oskar så tänker du åskar och föreställer dig att blixtar slår ut från honom.

Lyssna mer. Folk vill bli lyssnade på. När du har lyssnat så får du chansen att diskutera det som de är intresserade av.

Undvik argumentationer. Att argumentera med någon gör dem ändå oftast mer säkra på sin ståndpunkt. Ställ frågor och försök att se det från den andres synvinkel. Även om du vet att han har fel så ger det sällan något positivt att påpeka det.

Erkänn dina svagheter. Vi gillar människor som gör misstag, inte felfria robotar. Studier har gjorts på hur man uppnår framgång i sin karriär, den viktigaste faktorn var att kunna erkänna sina misstag.

Ha höga förväntningar på folk, de tenderar att leva upp till dem. Ett exempel är studien på en lågstadieskola där lärarna fick falska listor på barnens IQ. Lärarna satte förväntningar på barnen efter sin IQ-lista och barnen presterade som lärarna förväntade sig.

Vi dras till människor som ler, så gör leendet till en del av dig. Personer som ler mycket har fler och gladare vänner och de befinner sig oftast i mitten av sociala nätverk medan de som inte ler lika mycket tenderar att befinna sig i utkanten. Även om du inte känner dig på bra humör så kommer ett leende göra dig om din omgivning gladare.

How to Win Friends and Influence People in the Digital Age finns att köpa på amazon.

2 kommentarer: