torsdag 9 augusti 2012

Hur riskintelligen är du? Gratis test

Ett av dem vanligaste problemen för investerare på börsen är deras överdrivna självförtroende som leder till att de tar för stora risker.

Ofta är det en privatperson som börjar intressera sig för ett litet förhoppningsbolag, han tar in allt det positiva om bolaget och blundar för det negativa (konfirmeringsbias). Han (det är främst män som drabbas av sitt överdrivna självförtroende) blir säker på att det är en bra investering, så han investerar en alldeles för stor del av portföljen i bolaget, ibland till och med med belåning.

För att motverka detta kan man göra följande saker:

1. Diversifiera: Sätt upp en regel som gör att ett enskilt bolag inte får utgöra mer än x% (t.ex. 20) av din portfölj.

2. Sprid inköpen: När du har hittat ett bolag som du gillar så bestämmer du dig för att t.ex. göra ett köp var fjärde månad under ett års tid.

3. Läs på mer: Ta del om både negativt och positivt som skrivs om bolaget.

4. Sätt upp säljkriterier på förhand: Kommer du behålla bolaget för alltid? Säljer du om de sänker utdelningen? Säljer du om P/E talet går upp till X? Säljer du om vinsten går ner med X%?

5. Indexfond: Ett annat alternativ är att bara köpa indexfonder och sprida inköpen.

Nu finns ett gratis test som visar hur hög riskintelligens du har.

Testet finns här

Får man under 50 så bör man definitivt fundera på om man inte borde börja med spridda inköp av indexfonder. Tyvärr så kommer personerna som får såpass låg poäng skylla bort det på otur eller att det bara var ett litet test.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar