tisdag 13 november 2012

Så blev jag pokerproffs utan att riskera en enda krona

Så här gick jag från att spela poker för första gången till att leva på det, utan att ha riskerat en enda krona av mina egna pengar.

För 3-4 år sedan spelade jag för första gången. Jag fick en no deposit bonus (en viss summa pengar för att börja spela på sidan), spelade ett par månader, främst 5- eller 6-manna sit and go´s utan att varken vinna eller förlora några större pengar, höll mig runt 20-30 dollar. Det enda minnesvärda som hände var när jag ställde upp i en 2000-mannafreeroll som endast hade en prisplats, jag vann den och fick en plats i en 100-dollarsturnering. I denna turnering delades få men riktigt stora priser ut- Om jag hade nått prisplats så hade jag mångdubblat bankrullen, men efter många timmars spel (tror det var finalbordet eller topp två) så slutade jag 2-3 platser utanför prispengarna. Jag började tappa tålamodet när bankrullen varken gick upp eller ner så gick upp i nivå och spelade heads up och förlorade såklart.

Efter ett kort uppehåll så testade jag på ett par olika sidor med no deposit bonusar och freerolls. Till slut hittade jag en sida som gick skapligt, de hade freerolls som delade ut 25 dollar till vinnaren, 15 till tvåan, 10 till trean, 5 till fyran eller liknande, de hade bara runt 150-200 deltagare. Sidan tillät bara att man vann dessa freerolls en gång per person, så efter den första gången jag vann så fick jag lägga mig när vi kom heads up (hände bara en eller två gånger till). Jag spelade heads up sit and go´s ett bra tag och fick upp bankrullen till 200-300 dollar, dock så spelade jag överrollad (om för lite pengar), mest 1-dollars SNG´s. Sidan var väldigt liten och det var ofta lång väntetid innan jag fick någon att spela mot. Som nybörjare så kollade jag aldrig raken (avgiften för att spela), men misstänker att den var riktigt hög, vilket gör det svårt att göra en vinst, speciellt om man spelar HU SNG´s där man aldrig kan skapa en speciellt stor edge.

Till slut tröttnade jag på sidan och bytte sida till en med fler aktiva spelare, rakeback samt en välkomstbonus som gjorde att jag fick det dubbla beloppet av det jag satte in efter att jag omsatt det tillräckligt många ggr.

Jag spelade intensivt i någon månad, främst HU SNG´s. Jag började multitabla (spela på flera bord samtidigt), främst för att uppnå omsättningskravet så snabbt som möjligt. Jag behärskade inte riktigt multitablingen, jag kunde inte anpassa mig tillräckligt till motståndarna.

Jag började läsa pokerforum, analysera min handhistorik och tänka mer poker överlag. Ungefär samtidigt började det gå riktigt bra, min bankrulle växte och jag kunde gå upp i nivå i högt tempo. Jag gick från att spela 3 till 50-250 dollarsturneringar på ett par månader. Jag spelade bra samtidigt som jag säkert hade en del tur.

De andra bra spelarna på sidan såg mina resultat och i stort sett alla av dem slutade spela mot mig, vilket gjorde att det fortsatte gå bra.

Jag investerade en del av min vinst i medlemskap på pokercoachingsidor, och kollade videos 2-3 timmar om dagen. DJag lärde mig jättemycket och fick ett nytt tänk.

Senare investerade jag även i Holdem Manager, ett statistikprogram som gör att det blir lättare att hålla koll på hur motståndarna spelar så att man lättare kan utnyttja deras svagheter.

Sedan dess har det fortsatt gått bra. Lite småsvackor kommer såklart, men jag har undvikit dem stora.

Från att jag började spela så tog det ca 2,5 år innan jag började tjäna nämnvärda pengar. Det hade kunnat gå betydligt snabbare om jag hade satt in pengar i början. Men samtidigt så hade det funnits risk att jag förlorat dem och slutat spela, eller ännu värre, förlorat dem och fortsatt sätta in pengar gång efter gång utan att bli en bättre spelare. Vad som är bäst handlar väl mest om hur mycket pengar man har och ens personlighet.

Mitt nuvarande mål är att börja coacha ut poker till andra, både genom videos och handhistorikgenomgångar. Samtidigt vill jag fortsätta förbättras på HU SNG´s, kanske börja multitabla när jag är redo. Jag har även börjat expandera lite till andra pokerformer.

Nyckelpunkterna för att bli bra på poker enligt mig är:

BRM
Bank roll management är hur stor del av ens pengar man investerar i ett enskilt spel, motsvarigheten till aktiers diversifiering. Man kan läsa mer om det på pokerforum. Vad man ska ha för BRM beror på vad man spelar, men om jag tvingades ge en universell regel så vore det att aldrig riskera mer än 2% av bankrullen.

Undik hög rake
Det är svårt att bli vinnande om man spelar på sidor med hög rake. Spela även med rakeback om det är möjligt.

Utbildning
Läs böcker och forum. Gå igenom din hadhistorik och tänk över vad du kunde gjort bättre, diskutera gärna med andra. Se coachingvideos. Lär dig om sannolikhet.

Mentalt
Du behöver ha tålamod och kunna behålla ditt lugn även om du har otur eller spelar dåligt. Du måste försöka lära av dina misstag. Det räcker inte bara att spela på ett vinnande sätt, du måste försöka på det optimala sättet.

Fokus
Fokusera på en typ av spel och bli riktigt bra på det.

Anpassning
Det är mycket viktigt att anpassa sig efter motståndarna. Är de för tighta, bluffa mer. Är de för lösa, spela färre händer, men satsa mer när du träffar osvosv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar