onsdag 14 maj 2014

BITCOIN

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta skapad för effektivare betalningar/överföringar.

Vad är fördelarna med bitcoin jämfört med kronor/dollar/traditionella betalningssystem?

Lägre avgifter och snabbare överföringar. Kort som visa och mastercard tar avgifter på 2,5-3% vilket man slipper med bitcoin. Detta möjliggör även microtransaktioner. Inom några år så kommer förhoppningsvis youtube, bloggar och andra sidor möjliggöra enklicks microtransaktioner, gillar jag en youtubevideo så kan jag göra ett knapptryck för att överföra en mindre summa till skaparen.

Men bitcoins är ju bara digitala siffror och har inget fundamentalt värde?

Ja, lite som dollarn som bara är en pappersbit eller guld som är en sten som glittrar i ljussken.

Bitcoin är den första lösningen på flera problem inom onlinetransaktioner. Bland annat så är det för första gången möjligt att göra säkra överföringar utan någon central myndighet. För första gången kan det granskas så att samma mynt inte spenderas flera gånger.

Lösningar på problem blir ofta värda pengar. Storleken på problemet och antalet som drabbas bestämmer vad lösningen är värd.

Behöver pengar vara uppbackade av något? Jag vet inte, vad skulle det i så fall vara? Det behöver vara något som människor världen värdesätter. Det är svårt att backa upp en valuta med mat, kläder, husrum, glädje, elektricitet, eller tid. Det enda som människor världen över värdesätter, enkelt kan lagras och transporteras är pengar. Bitcoin är snabbare och billigare att överföra. Jag tror att världen över lag förflyttar sig mot bättre lösningar. Grottmålningar blir till testamentrullar blir till böcker blir till kindle. (Det finns några undantag. T ex så använder nästan alla dagens tangentbord qwerty trots att det finns andra versioner som skulle kunna användas mycket effektivare. Anledningen till detta är att qwerty började användas på skrivmaskinen då man ville undvika att skriva snabbt eftersom det ledde till maskinfel. När datorn kom så fortsätter alla tillverkare producera qwerty eftersom det är vad konsumenterna efterfrågar. Konsumenterna efterfrågar qwerty för att det är det enda som tillverkarna erbjuder. Vi har hamnat i ett dåligt equilibrium. Detta kan inte hända med bitcoins eftersom säljare kan börja acceptera bitcoins utan negativa konsekvenser).

Jag tror därför också att bitcoin kommer ta större och större marknadsvärde.

I traditionella valutor kan centalbankerna trycka ny valuta. Totalvärdet av valutan kommer fortfarande vara det samma, alltså tappar den redan existerande valutan i värde, en slags skatt för dem som har kapital, inflation har skapats. I bitcoin har det satts ett max antal (21 000 000 bitcoins)vilket aldrig kommer överstigas. Idag finns över hälften av dessa ute på marknaden och för varje år så kommer färre och färre nya ut tills max antalet uppnås (runt år 2140). I realiteten så kommer det bli svag deflation pga bitcoins som försvinner ur omlopp.

Men bitcoin har inget moat. Andra valutor kan kopiera den

Ja, det är precis som facebook. Om man har tillräckligt stor kunskap så kan man kopiera det eller iaf göra det ganska likt. Moatet sitter i nätverket och infrastrukturen som byggs runt omkring. Bitcoin är idag den klart största kryptovalutan, marknadsvärdet är 19 gånger större än den näst största valutan Litecoin, över 100 gånger större än den tredje största och avstånder har ökat under det gångna året. Säljare börjar ta emot bitcoins eftersom det är den mest efterfrågade valutan. Handlare köper bitcoins eftersom det är den mest användbara kryptovalutan. Valutan växer och företag investerar, optimerar och förenklar hanteringen för nya användare.

Är bitcoin en bubbla?

Jag skulle säga nej. Bitcoin har stora fördelar jämfört med andra betalningssystem och jag tror att marknadsandelen kommer fortsätta öka. Det är mycket möjligt, till och med troligt att det blir bubblor, ras och stor volatilitet i framtiden. Allt som växer snabbt och folk försöker tjäna snabba pengar på kommer utsättas för stor volatilitet. Folk styrs av girighet och rädsla. Stora uppgångar kommer bli större när folk runtomkring blir giriga, när värdet går ner så blir de rädda och säljer. Jag tror att värdet på lång sikt kommer gå upp, med stora svängningar under tiden.

Är inte stora svängningar ett problem för en valuta?

De som är mest beroende av ett stabilt pris är de som säljer varor. Det är redan nu enkelt att lösa detta genom att omvandla bitcoinsen till dollar direkt efter köp.

Är det ett problem att bitcoin blir deflationärt? Folk kommer ju inte vilja handla och bara sitta på valutan och vänta på att den går upp i värde? Kan inte en mer omsatt valuta ta över?

Idag omsätts bitcoins mycket snabbare än dollar. Jag tror att omsättningshastigheten kommer öka när microtransaktioner blir enklare. Säkerligen kommer vi se liknande på youtube etc: "Gillade du videon? Klicka för att donera 0,1 kr. Jag donerar vidare minst 50% av intäkterna"

Men bitcoin kan ju användas till att finansiera terroristattacker anonymt? Folk är generellt överdrivet rädda för ny innovation. När internet kom så fanns det massvis av saker som folk var rädda för. Men fördelarna har varit större än nackdelarna med stor marginal, samma tror jag att det kommer vara med bitcoin.

Men det är svårt att skaffa bitcoins Lite krångligt är det om man inte är insatt. Men det är det som gör att man idag kan köpa bitcoins till ett vettigt pris. Det kommer bli enklare och enklare att köpa bitcoins och jag tror att den stora prisuppgången startar först när det blir riktigt enkelt för medelsvensson att köpa.

Borde jag investera i bitcoin?

Det finns fortfarande stora risker med bitcoin och man ska absolut inte investera mer än man är beredd att förlora. Som jag ser det så är det bra risk/reward i bitcoin och jag har investerat en liiten del av mina tillgångar där. Jag gillar Nassim Talebs investeringsfilosofi, investera det mesta i det som är riktigt säkert så att du klarar dig och en liten del i det som har stor uppsida.

Hur investerar jag enklast i bitcoins?

1. Skaffa en plånbok på Blockchaininfo och notera detaljerna du behöver.
2. Registrera dig på Safello eller Fybse
3. För över pengar från bankkonto
4. Köp bitcoins
5. Överför bitcoinsen till plånboken

Om du gillade artikeln så visa det gärna genom att skicka en mindre summa bitcoins till bitcoinadress 1HNaoUvSDRJ73WVL6LBnC6tBCTQEsrMkuf

Tack!

Synpunkter? Frågor? Är bitcoin en bra eller dålig investering? Lämna gärna en kommentar! Jag skulle vilja ha en diskussion om bitcoin!

2 kommentarer:

  1. Visst att det bara kan finnas 21 miljoner stycken bitcoins men dessa är delbara hur många ggr som helst. Så iställer för en centralbank som försöker styra inflation/deflation tyrs detta av algoritmer och datorkraft för att gräva upp/dela nya bitcoins.

    SvaraRadera
  2. När en centralbank skapar ny valuta så blir mina pengar mindre värda. Om man splittar alla bitcoins så är mina fortfarande lika mycket värda eftersom inga nya tillsätts, precis som i en aktiesplit.

    SvaraRadera