tisdag 18 oktober 2016

Stockpicking vs index? Spelteoretiskt perspektiv

Vad är bäst: Stock picking eller indexfond?

Svaret på frågan handlar inte bara om dina förmågor, utan också om vad andra gör. Om alla andra väljer stock picking så är indexinvestering det bästa alternativet för nästan alla, eftersom så få kan slå index i detta scenario. Om alla andra indexinvesterar så är det givet att välja stock picking om man har någon som helst kunskap om bolagsvärderingar, eftersom det inte finns någon annan som sätter rätt värden på bolagen. Om alla indexinvesterade så skulle det vara brist på folk som värderade marknaden rätt (fram tills dess att aktörerna märker luckorna i marknaden och anpassar sig).

I equilibrium så investerar de allra flesta i indexfonder. Eliten, de allra bästa investerarna (troligtvis klart under 5% av investerare) väljer stock picking. Dessa investerare behöver slå index plus avgifter med sådan marginal att det är värt all tid de lägger ner. Denna marginal kommer dock fortfarande vara ganska liten eftersom fler hade valt stock picking om marginalerna vore kraftiga.

I realiteten kommer vi troligtvis aldrig nå detta equilibrium (förrän vi styrs av känslokall AI), bland annat för att de flesta tror sig vara bättre än vad de är egentligen är. Vi befinner oss idag inte i equilibrium, utan alldeles för många väljer stock picking. Detta gör indexinvestering till ett ännu klarare val för dem allra flesta idag.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Ville bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

    Hälsar Seglarn

    SvaraRadera