fredag 23 november 2012

Miljonchans riskfritt

Kan man vinna över en miljon utan att riskera något? Svaret är ja.

Spelbolag skickar då och då ut erbjudanden till dem som är registrerade på sidan. Det senaste exemplet är från Betsafe som erbjuder sina kunder att i helgen spela för 100 kr på Premier League riskfritt. Om man förlorar så behöver man bara aktivera en bonus med ett par klick för att få tillbaka pengarna.

Så hur kan man vinna en miljon? Eftersom insatsen är 100 kr, behöver man ett odds på minst 10 000 ggr pengarna för att nå upp till en miljon. Detta kan man t.ex. uppnå genom att kombinera och spela på fyra resultat som ger 10 ggr pengarna (100*10*10*10*10=1 000 000).

(Men tänk på att ju fler resultat du spelar på, desto sämre expected value blir det på spelet pga differensen mellan oddsen och sannolikheten att resultatet inträffar. Det kan vara bättre att bara spela på två matcher (som är minimum i detta fall) och få en lägre vinst om resultaten går in.)

Men chansen att vinna en miljon blir ju bara 1 på ca 12 000? Ja, helt korrekt. Men det är intressant att jämföra detta med att köpa en trisslott t.ex:

Med mitt förslag får man en positiv expected value och har ca 1 på 12 000 att vinna en miljon. En trisslott kostar 30 kr och har en expected value på under 15 kr, chansen att vinna en miljon eller mer är 1 på 1 000 000.

Om man tar tar chanser med stor uppsida utan någon nersida (förutom tio minuter) och undviker situationer med stora risker utan uppsida så kan bra saker hända.

söndag 18 november 2012

Långsiktig investering mer och mer attraktivt

Man hör ofta att "buy and hold is dead". Som jag ser det så är det precis tvärtom.

Marknaden fungerar precis som innan. Välskötta bolag växer fortfarande, ökar sina vinster och utdelningar till aktieägarna.

Det som förändras är att för varje generation som går så blir livslängden ett par år längre samtidigt som vi får allt bättre hälsa i hög ålder. Pengarna kommer att växa under en längre tid och dessa sista år gör en stor skillnad när man låter ränta på ränta effekten sköta jobbet. Dessutom får man bättre användning av pengarna om man är vid god hälsa.

Aktiestinsens portföljvärde visar bra hur stor skillnad de sista åren ger. 1980 var portföljen värd 1 miljon, 1990 15 miljoner, 2000 56 miljoner och 2007 138 miljoner.

Aktiestinsen är idag 96 år, en ålder som ytterst få nådde förr men som många av dagens unga kommer nå.

Medellivslängd i Sverige

tisdag 13 november 2012

Så blev jag pokerproffs utan att riskera en enda krona

Så här gick jag från att spela poker för första gången till att leva på det, utan att ha riskerat en enda krona av mina egna pengar.

För 3-4 år sedan spelade jag för första gången. Jag fick en no deposit bonus (en viss summa pengar för att börja spela på sidan), spelade ett par månader, främst 5- eller 6-manna sit and go´s utan att varken vinna eller förlora några större pengar, höll mig runt 20-30 dollar. Det enda minnesvärda som hände var när jag ställde upp i en 2000-mannafreeroll som endast hade en prisplats, jag vann den och fick en plats i en 100-dollarsturnering. I denna turnering delades få men riktigt stora priser ut- Om jag hade nått prisplats så hade jag mångdubblat bankrullen, men efter många timmars spel (tror det var finalbordet eller topp två) så slutade jag 2-3 platser utanför prispengarna. Jag började tappa tålamodet när bankrullen varken gick upp eller ner så gick upp i nivå och spelade heads up och förlorade såklart.

Efter ett kort uppehåll så testade jag på ett par olika sidor med no deposit bonusar och freerolls. Till slut hittade jag en sida som gick skapligt, de hade freerolls som delade ut 25 dollar till vinnaren, 15 till tvåan, 10 till trean, 5 till fyran eller liknande, de hade bara runt 150-200 deltagare. Sidan tillät bara att man vann dessa freerolls en gång per person, så efter den första gången jag vann så fick jag lägga mig när vi kom heads up (hände bara en eller två gånger till). Jag spelade heads up sit and go´s ett bra tag och fick upp bankrullen till 200-300 dollar, dock så spelade jag överrollad (om för lite pengar), mest 1-dollars SNG´s. Sidan var väldigt liten och det var ofta lång väntetid innan jag fick någon att spela mot. Som nybörjare så kollade jag aldrig raken (avgiften för att spela), men misstänker att den var riktigt hög, vilket gör det svårt att göra en vinst, speciellt om man spelar HU SNG´s där man aldrig kan skapa en speciellt stor edge.

Till slut tröttnade jag på sidan och bytte sida till en med fler aktiva spelare, rakeback samt en välkomstbonus som gjorde att jag fick det dubbla beloppet av det jag satte in efter att jag omsatt det tillräckligt många ggr.

Jag spelade intensivt i någon månad, främst HU SNG´s. Jag började multitabla (spela på flera bord samtidigt), främst för att uppnå omsättningskravet så snabbt som möjligt. Jag behärskade inte riktigt multitablingen, jag kunde inte anpassa mig tillräckligt till motståndarna.

Jag började läsa pokerforum, analysera min handhistorik och tänka mer poker överlag. Ungefär samtidigt började det gå riktigt bra, min bankrulle växte och jag kunde gå upp i nivå i högt tempo. Jag gick från att spela 3 till 50-250 dollarsturneringar på ett par månader. Jag spelade bra samtidigt som jag säkert hade en del tur.

De andra bra spelarna på sidan såg mina resultat och i stort sett alla av dem slutade spela mot mig, vilket gjorde att det fortsatte gå bra.

Jag investerade en del av min vinst i medlemskap på pokercoachingsidor, och kollade videos 2-3 timmar om dagen. DJag lärde mig jättemycket och fick ett nytt tänk.

Senare investerade jag även i Holdem Manager, ett statistikprogram som gör att det blir lättare att hålla koll på hur motståndarna spelar så att man lättare kan utnyttja deras svagheter.

Sedan dess har det fortsatt gått bra. Lite småsvackor kommer såklart, men jag har undvikit dem stora.

Från att jag började spela så tog det ca 2,5 år innan jag började tjäna nämnvärda pengar. Det hade kunnat gå betydligt snabbare om jag hade satt in pengar i början. Men samtidigt så hade det funnits risk att jag förlorat dem och slutat spela, eller ännu värre, förlorat dem och fortsatt sätta in pengar gång efter gång utan att bli en bättre spelare. Vad som är bäst handlar väl mest om hur mycket pengar man har och ens personlighet.

Mitt nuvarande mål är att börja coacha ut poker till andra, både genom videos och handhistorikgenomgångar. Samtidigt vill jag fortsätta förbättras på HU SNG´s, kanske börja multitabla när jag är redo. Jag har även börjat expandera lite till andra pokerformer.

Nyckelpunkterna för att bli bra på poker enligt mig är:

BRM
Bank roll management är hur stor del av ens pengar man investerar i ett enskilt spel, motsvarigheten till aktiers diversifiering. Man kan läsa mer om det på pokerforum. Vad man ska ha för BRM beror på vad man spelar, men om jag tvingades ge en universell regel så vore det att aldrig riskera mer än 2% av bankrullen.

Undik hög rake
Det är svårt att bli vinnande om man spelar på sidor med hög rake. Spela även med rakeback om det är möjligt.

Utbildning
Läs böcker och forum. Gå igenom din hadhistorik och tänk över vad du kunde gjort bättre, diskutera gärna med andra. Se coachingvideos. Lär dig om sannolikhet.

Mentalt
Du behöver ha tålamod och kunna behålla ditt lugn även om du har otur eller spelar dåligt. Du måste försöka lära av dina misstag. Det räcker inte bara att spela på ett vinnande sätt, du måste försöka på det optimala sättet.

Fokus
Fokusera på en typ av spel och bli riktigt bra på det.

Anpassning
Det är mycket viktigt att anpassa sig efter motståndarna. Är de för tighta, bluffa mer. Är de för lösa, spela färre händer, men satsa mer när du träffar osvosv.

tisdag 6 november 2012

Sälj Berkshire om de börjar ge utdelningar

Berkshire Hathaway har slagit index kraftigt över en lång tidsperiod. De delar inte ut någonting utan återinvesterar allt själva. Många investerare hoppas på att de ska börja dela ut en del av sin vinst. Vissa köper inte bara för att de har begränsat sig själva till att endast investera i bolag som ger utdelning.

Som har ser det så är det ett gott tecken så länge de väljer att inte dela ut några pengar. Berkshire kommer inte börja dela ut pengar så länge de tror att deras investeringar kommer slå index. Börjar de dela ut pengar så betyder det att de inte tror sig kunna investera pengarna på ett tillräckligt bra sätt.

Jag äger inte några aktier i Berkshire för tillfället, men kan definitivt tänka mig att investera inom en snar framtid. Kanske kan situationen i New York fortsätta att pressa ner priset lite.

fredag 2 november 2012

Investeringsstrategi

Om man planterar ett salladsfrö så kan man få ett salladshuvud på några månader. Om du planterar ett äppelfrö så kan du efter några år få äpplen resten av livet. Hur investerar du?