torsdag 30 juli 2009

Den ekonomiska grunden

Om alla Svenssons skulle läsa en bok för att få den ekonomiska grunden så skulle det vara "The richest man in Babylon". Den förklarar ekonomins grundregler på ett enkelt sätt så att alla förstår, sedan är det upp till var och en om de vill bli rika.

Här är en sammanfattning av bokens huvudpunkter:

Betala dig själv 10% först.
Minst en tiondel av det du tjänar är ditt att behålla. Resten kan användas hur du vill.

Använd mindre pengar än vad du tjänar
Du ska klara dig på de resterande 90 procenten av lönen och inte låna för att konsumera.

Låt pengarna jobba
Om du låter sparpengarna ligga hemma och skräpa så tappar de i värde. Om du sätter in dem på banken så behåller de ungefär samma värde. Du ska investera pengarna i något som ger kontinuelig utdelning. Pengarna är din slav som tjänar pengar åt dig.

Säkerhet
Never loose money. Investera pengarna i projekt där ledaren kan sitt område. Investera inte alla pengar i ett projekt eller en aktie.

Lär av dina misstag
Det finns inga misstag så länge man lär av dem.

Återinvestera
Investeringarna ska tjäna pengar åt dig, som i sin tur tjänar pengar, osv, osv. Pengarmaskinen är igång.

Det är även viktigt att ha mål, en stark vilja, att studera det man vill lära sig, jobba hårt för det man vill och att tro på sig själv.

En film med en sammanfattning av The richest man in Babylon finns här.

onsdag 29 juli 2009

Så får du mer energi - del 5 av 5 - Övrigt

Följande saker kan också ge dig ökad energi:

Motivation eller vilja, social interaktion eller att dra sig undan (beroende på personlighetstyp), styra tankarna (t.ex. positivt tänkande), göra något man gillar, läsa en bok eller tidning, kolla på TV.

Greatness is doing what needs to be done


Följande ger energi på kort sikt men förbrukar energi på lång sikt och bör därför unvikas i längden:

Alkohol, cigaretter, choklad, kakor, socker och liknande som innehåller mycket snabba kolhydrater, kaffe, energidrycker och övrigt som innehållet koffein.

Energi fungerar på samma sätt som ekonomi och mycket annat. Oavsett hur mycket pengar du tjänar så kommer du förbli fattig och du spenderar mer än vad du tjänar.

I once knew a man
who climbed up to a mountain top and reached up to God.
He stretched his arms to heaven and cried,
"Fill me full of light! I'm ready, I'm waiting!"
The voice of God answered him and said,
"I'm always filling you with light, but you keep leaking!"

tisdag 28 juli 2009

Så får du mer energi - del 4 av 5 - Vila

Vuxna behöver ungefär 7-8 timmars sömn per natt för att fungera bra. En kortare tupplur på dagen kan också ge en positiv effekt.

Under sömnen får kroppen läka och vila medans hjärnan bearbetar intrycken från dagen.

Något som skulle kunna vara kul att testa är "polyphasic sleep", som går ut på att bara sova i 20-30 minuter åt gången, sex gånger om dagen med fyra timmars mellanrum, totalt så får man ungefär 35 extra vakna timmar per vecka med detta upplägg. Detta kräver dock att man har väldigt få tider att passa. Det som gör mig lite skeptisk till upplägget är att man inte lär hinna få någon djupsömn och formatet känns onaturligt. Det har nog både sina fördelar och nackdelar. Testa om du tror att det skulle kunna passa dig

måndag 27 juli 2009

Så får du mer energi - del 3 av 5 - Kost

De flesta är medvetna om att det vi äter påverkar våran hälsa, därför är det viktigt att tänka på vad vi äter. Samtidigt tror jag att det är viktigt att inte försöka äta "för perfekt", räkna kalorier varje dag och liknande.

If you get too obsessed with discipline and purity - hell, the stress is gonna kill you


Några generalla regler:

Ät mindre Folket som lever längst äter mindre än vad de flesta svenskar gör.

Ät mindre kött De som lever längst äter mindre kött, kyckling och fisk än oss. De flesta veganer och vegetarianer upplever att de mår bättre efter att ha minskat köttintaget. Om du är skeptisk, testa en månad och dela med dig av dian upplevelser, det värsta som kan hända är att du får gå tillbaka till dina gamla vanor.

Variation Som i de flesta områden så är variation viktigt även här. Variera färgerna på frukt och grönsaker, variera sädesslagen du äter osv

Ät mer grönsaker och frukt De flesta vet att frukt och grönsaker är bra. Ät dem helst råa. Men heldre tillagade än inga alls.

Ät långsammare Detta gör matsmältningen lättare.

Exprimentera själv Bry dig mindre om vad forskning, matråd och jag säger. Våga testa själv, känn hur du mår efter att ha ätit, både timmarna efter och på längre sikt.

När jag själv förändrade min kost, främst genom att minska sockerintaget så märkte jag enorma förändrningar. Jag var tidigare väldigt ofta sjuk, varje gång jagfick en förkylning så fick jag även hosta, efter att ha bytt kost så blir jag i stort sätt aldrig sjuk.

fredag 24 juli 2009

Så får du mer energi - del 2 av 5 - Andning

Dålig andning gör att du blir stressad, stress gör att du får en dålig andning. Stress är en energislösare medans bra andning gör att du känner dig piggare.

Om du vill andas bra så ska du långsamt dra in luft genom näsan, djupt ner i magen, vänta någon sekund och långsamt släppa ut luften igen. Många tar korta andetag som bara når ner till bröstet, detta gör att man slösar energi, kroppen får inte tillräckligt med syre och i förlängningen så kan det leda till värk.

För att se om du andas bra så kan du lägga dig på rygg med en hand lite under naveln, medans du andas så ska handen röra sig upp och ner, då fylls hela magen med luft.

Gäspningar är också bra. Det har sagts att gäspningar är det enda positiva som smittar, men jag tror det mesta goda smittar, leenden, skratt, goda gärningar, kärlek osv. Därför är det så viktigt att hela tiden försöka ge det bästa till världen.

Ta några minuter åt att bara fokusera på din andning, detta kallas för meditation. Meditation är inget hokus pokus, det är bara att befinna sig i nuet och bara fokusera på sin andning.

onsdag 22 juli 2009

Så får du mer energi - del 1 av 5 - Träning

Intro:

Kroppen är det enda som du är garenterad att ha kvar hela livet. En bra hälsa och mycket energi är inget som kan köpas för en förmögenhet, däremot så gör en god hälsa att det blir mycket enklare att skapa en förmögenhet. Kroppen är grunden i livet, den används inom alla områden där vi verkar.

En bra hälsa skapas långsiktigt - det är det lång men lönsam kamp, inte ett kort storslaget krig.

If you don't take care of your body, where else are you going to live?


Träning

Forskning har visat att träning är den bästa humörregleraren. Faktum är att 10-15 minuters promenad i högt tempo kan räcka för att få oss från att vara trötta till att få en positivare sinnesstämning och vi orkar jobba i ytterligare två timmar.

Regelbunden träning är nödvändigt för att hålla dig i bra form. Gör något enkelt som du tycker om kan fortsätta med under en lång tid, men testa gärna på nya saker också, variation är alltid bra. Försök att få med följande delar i din träning:

Styrka
Flexibelitet
Uthållighet
Känsla (Balans, rytm, timing, fingerfärdighet reflexer, koordnation och liknande)

Practice doesn't make perfect - perfect practice makes perfect


Det som räknas är inte hur lång tid du är på gymmet, inte heller hur mycket du gör där, utan hur mycket du rör dig under hela dagen.

Gör vad du älskar och rör på fläsket en stund varje dag.

Att leva i nuet

Jag tror att det är viktigt att leva i nuet för att kunna lyckas. Man kan inte gräma sig över gamla misslyckanden eller oroa sig för mycket över framtiden. Om man gör ett misstag, lär av det, sluta grubbla.

I've had many problems in my life - most of which never happened - Mark Twain


Tyvär verkar många missuppfatta vad att "leva i nuet" innebär, här är ett exempel från bloggen Miljonär innan 30 (som jag för övrigt gillar, starkt driv och mycket vilja, gör det han tror på):

Träffade en äldre man för något år sen. Trots att varken han eller hans fru hade tjänat speciellt bra hade dom en lägenhet i stockholm värd ett par miljoner och ett jättefint sommarställe i skärgården. Helt utan lån. De hade köpt en sjötomt när de var runt 25 år. Sen hade han åkt dit på kvällarna efter jobbet och röjt träd och rötter, jämnat till marken och fixat. Ett par år senare hade de sparat ihop pengar för att bygga en liten stuga. Ytterligare flera år senare fick man pengar att dra in vatten och så fortsatte det. Idag 45 år senare är stugan utbyggd till ett hus med mycket hög standard. Det verkade dessutom som de haft ganska trevligt under dessa år. Vilket par i 20-årsåldern skulle köpa en tomtplätt idag för att lägga ner en väldigt massa timmar och ha ett beboligt hus med låg standard om 10 år. Nej nu åker man ett halvår till Asien, köper platt-tv och festar upp pengarna på krogen. Gärna innan man hunnit spara ihop pengarna. Att leva i nuet tror jag vissa kallar det...


Att leva i nuet handlar om att man ska tänka på vad man gör just nu och göra det så bra som möjligt, inte om att tänka kortsiktigt. Ägna en stund av varje dag åt att planera långsiktigt, men försök att alltid vara närvarande i stunden.

”Om en människa inte finner lugnet inom sig, söker hon det fåfängt på annat håll.”


Detta är ett område som jag själv behöver förbättras på. Att dubbla upp kan nog hjälpa mig inom detta område. När man kollar på helheten så verkar det nästan omöjligt att göra en krona till åtta miljoner, men om man bryter ner det i små delmål/steg och inte oroar sig över framtida eventuella problem eller tidigare misstag så blir det plötsligt möjligt, detta gäller inom alla områden av livet. En lång resa börjar med ett kort steg.

Time does not exist. What we refer to as past and future have no reality except in our own mental constructs. The idea of time is a convention of thought and language, a social agreement. In truth, we only have this moment. When we hold regret for an occurrence in the past we keep the regret alive with pictures and feelings. When we feel anxiety about the future, we keep the anxiety alive with pictures we imagine.

tisdag 21 juli 2009

Tankens kraft

The law of attraction: Man får eller blir det man tänker på oavsett om det är något positvt eller negativt, om man inte tänker på något så blir man ingenting. Allt är möjligt om man tror på det tillräckligt mycket.

"We are what we think.
All that we arises with our thoughts.
With our thoughts
we make the world"

Steve Pavlina håller en mycket inspirerande podcast om tankens kraft här, #16, The true nature of reality.

The strangest secret av Earl Nightingdale finns här

Ägna en liten stund varje dag åt att sätta upp mål och tänka dig in i hur det skulle kännas efter att ha uppnått dem. Övertyga dig själv om att du kommer klara det.

måndag 20 juli 2009

Därför tjänar Svensson inte pengar utanför jobbet

Jag var med om en intressant diskussion på ett forum igår. Vi diskuterade "Double yoor way to one million" när någon ansåg att det var dåligt att reglerna inte innehöll några tips på hur man skulle fördubbla sina pengar. Jag svarade att det är tänkt att man ska hitta på sina egna sätt att tjäna pengar, det är en stor del av spelet. Svaret blev att om man hade haft sätt att tjäna pengar så hade man redan gjort det.

Min tro är att de flesta människor är för konservativa för att investera i något som de kan tjäna pengar på. De går hellre till jobbet och får sina "säkra" pengar (så länge man är anställd).

Folk vågar helt enkelt tjäna pengar, dels för att de inte vill riskera något och dels för att de inte vill pröva något nytt, de flesta är rädda för att misslyckas, resten är rädda för att lyckas. Detta gör att de inte heller ser några möjligheter till att tjäna pengar. Jag tror att ingen av oss ser verkligheten, man ser bara sin egen verklighet där hjärnan filtrerar bort allt den uppfattar som oviktigt.

Ett bra exempel är bilreklamen där bilen sätts helt i fokus, man lägger inte märke till leoparden som går i bakgrunden tills de nämner den, trots att leoparder inte är speciellt vanligt förekommande i den svenska stadsmiljön.

Däremot verkar de flesta inte ha några problem att spela bort några hundra i månaden. Lotteri och spel verkar vara de enda socialt acceptabla sätten att bli rik på. Om man sparar en tiondel av vad man tjänar i aktier så klagas det på att man är snål, om man investerar i något större projekt så tar man för stora risker och om man lyckas så uppskattas det inte av alla.

Jag är övertygad om att det finns pengar att tjäna där ute, bara man letar efter möjligheterna, vågar ta vettiga risker, vågar att misslyckas och lär från sina misstag.

söndag 19 juli 2009

Dubbla upp från en krona till åtta miljoner

Detta är en mycket intressant lek som jag tror att man kan lära sig väldigt mycket av. Den går ut på att hitta eller få en krona utan att fråga efter den, sedan dubblar man den till två kronor, dubblar dem till fyra och fortsätter tills man har nått åtta miljoner, 24 dubblingar.

Detaljerade regler finner du här.

Steg 1: 1
Steg 2: 2
Steg 3: 4
Steg 4: 8
Steg 5: 16
Steg 6: 32
Steg 7: 64
Steg 8: 128
Steg 9: 256
Steg 10: 500 (avrundning)
Steg 11: 1000
Steg 12: 2000
Steg 13: 4000
Steg 14: 8000
Steg 15: 16 000
Steg 16: 32 000
Steg 17: 64 000
Steg 18: 128 000
Steg 19: 256 000
Steg 20: 500 000 (avrundning)
Steg 21: 1 000 000
Steg 22: 2 000 000
Steg 23: 4 000 000
Steg 24: 8 000 000

Jag tror att jag kan få ut bland annat följande av spelet:

* Lära mig att bry mig mindre om vad andra tycker. Behövs på lägre nivåer när man gör saker som kan kännas lite pinsamma, plocka burkar och liknande. Behövs även på högre nivå, andra kommer råda oss att lägga av tidigare och ta ut pengarna. Man måste våga ta vettiga risker även om andra råder oss att inte göra det.

* Lära mig att tjäna pengar på alla olika nivåer.

* Bli en bättre säljare

* Lära mig att leva mer i nuet. Om man oroar sig över framtida problem så har man ingen chans.

* Bli ännu bättre på att jobba hårt för det jag vill och tror på.

* Få mer kunskap inom vitt skilda områden. Det kan vara allt ifrån att baka till fastighetsinvestering.

* Åtta miljoner

Om ni vill följa min resa så kan ni göra det här.

Jag tror att man kan få ut mycket av sådana lekar och utmaningar. En annan sak som jag kan tänka mig att testa i framtiden är att bosätta mig på gatan i endast mina kläder och vara där tills jag har tjänat 10 000 (lagom?) eller jag ger upp (efter minst ett par månader).

En annan klassiker var ju amerikanen som började med ett gem och bytte upp sig till ett hus Från gem till hus. Det är kanske inte riktigt lika roligt, men jag kan tänka mig att testa det någon gång.

Utanför ekonomiområdet har jag också många utmaningar på lager. Bestiga berg, långa cykelresor och så skulle jag vilja leva ute på bara naturen i kanske 2-3 månader.

Har ni några liknande lekar eller utmaningar på lager?

lördag 18 juli 2009

Varför vill du bli rik?

Vad ska du göra med pengarna när du har uppnått ditt ekonomiska mål? Samlar du pengar för samlandets skull eller ska det användas?

Själv vill jag bli rik för att:

1. Passiva inkomster ger mig frihet. Jag vill kunna resa så mycket som möjligt samt göra annat som är roligt och som jag utvecklas av.
2. Pengar kan vara ett verktyg för att hjälpa andra.

Just friheten är något som de flesta med höga ekonomiska ambitioner nämner.

Är frihet bra eller dåligt? De allra flesta skulle svara att det självklart är bra, det skulle även jag för ett tag sedan, men efter att ha läst en sammanfattning av "The Paradox of Choice: Why More Is Less" så är jag lite tveksam.

Barry Schwartz skriver om ett expriment där deltagarna fick provsmaka choklad. Grupp ett fick smaka på sex olika sorters choklad, grupp två fick trettio sorter. Resultatet blev att grupp ett var nöjdare över chokladen och valde till och med att få betalt i choklad istället för pengar. Liknande undersökningar har gjorts av ekonomer, psykologer, marknadsundersökare och experter inom området beslutsfattande.

Förr i tiden hade människan få val, det var överlevnad som var det viktiga. Det räcker med att gå tillbaka ett par tiotal år i tiden för att se avsaknaden av val, då fanns det inga större valmöjligheter när man skulle "välja" telefonoperatör, elleverantör eller något annat, nu har allt förändrats. Klarar människan verkligen av alla hundratals val man ställs för varje dag?

Pengar skapar mer frihet och fler valmöjligheter. Amerikanernas och svenskarnas inkomster för fördubblats under de senaste 40 åren, men lyckan är kvar på samma nivå.

Swartzs teori är att fler valmöjligheter ökar chansen att vi väljer fel och att vi sedan grämer oss över att vi tog ett dåligt beslut.

Det känns som om detta påverkar andra mer än mig. Min inställning är mer:

"Det finns inga dåliga val, bara olika lektioner"

"Jag ser misslyckande endast som ett tecken på att jag är på rätt väg mot framgång."

"Ett misstag är inte något misstag om man lär sig något av det"

Några andra bra:

"Det enda jag beklagar med mitt liv är att det har hållit på för länge. Om jag fick leva om mitt liv skulle jag göra om samma misstag - bara något litet tidigare."

"Det största misstag du kan göra här i livet är att ständigt frukta att göra ett."

"Det är av misstagen man lär sig, det är därför jag inget kan."

Inte helt relaterat, men ganska roligt:

"Du är just nu tio sekunder ifrån den mest pinsamma stunden i ditt liv."

En tänkvärd bok, jag kommer läsa hela när tillfälle ges.

torsdag 16 juli 2009

Kroppsspråk

Det icke-verbala står för över 55 % av kommunikationen i ett samtal, 38 % utgörs av tonläget och själva orden står endast för 7 % av samtalet. Trots detta så läggs nästan all fokus på det verbala, man tänker varken på sitt eget eller på andras kroppsspråk.

”The definitive book of body language” ger en bra överblick på hur man ska använda kroppen och tyda andras kroppsspråk. Några generella regler är att:

Visa handlederna mycket. Man kommer då att betraktas som mer öppen och ärlig.

Undvik att ha armarna i kors, undvik gärna även att korsa ben. Korsade armar är en försvarsposition som stänger ute omvärlden. Studier har visat att man minns betydligt mindre från seminarier och får en negativare syn på talaren och man håller armarna korsade.

Om någon i din närhet har armarna korsade så kan du lösa upp denna position genom att ge honom/henne något att hålla i eller något att göra.

Många säger att de korsar armarna eftersom det är bekvämt. Alla positioner känns bekväma när vi är på motsvarande humör. Om du korsar armarna så påverkas ditt humör negativt.

Jag brukade själv ofta korsa armarna, men efter att ha läst boken så har detta upphört nästan helt. Någon gång ibland kommer jag på mig själv när mina armar är korsade, då byter jag genast position, och därför även attityd.

Handslag. Anpassa ditt grepp så att det blir lika hårt som den du hälsar på. Håll handflatan vertikalt. Att hälsa med handflatan neråt betraktas som dominerande.

Skapa rapport. Efterlikna kroppsspråk, tonläge, språkbruk och taltempot hos den du talar med. Detta gör vi redan utan att tänka på det, men vi kan göra det bättre. Undvik däremot att spegla negativa signaler.

Le mycket. Visa tänderna när du ler och le med ögonen, annars visar du upp ett falskt leende.

Håll hakan högt. Håll så mycket ögonkontakt att alla känner sig bekväma.

Studera kroppsspråk 15 minuter om dagen. Gå till en plats där många konversationer äger rum och studera hur de rör sig. Ett annat alternativ är att kolla på TV utan ljud, efter ett tag så förstår man det mesta utan att höra vad som sägs.


Boken tar även upp många andra signaler från kroppen, det står om hur man avslöjar om någon ljuger, vilka signaler som skickas vid attraktion, var man ska sitta kring ett bord och mycket annat. Jag rekommenderar alla att läsa boken.

onsdag 15 juli 2009

Påverkan

Hur gör försäljare för att få folk som normalt sett skulle ha tackat nej, till att tacka ja? Om detta ämne skriver Robert Cialdini i boken "Influence: The Psychology of Persuation".

Boken börjar med att Cialdini berättar om de beskyddande kalkonmammorna. Illern är kalkonernas naturliga fiende. Så fort kalkonmamman får syn på en iller så intar hon anfallsläge, även om det bara är en uppstoppad iller. Men om man däremot utröstar den uppstoppade illern med ett kalkonläte så räcker det för att kalkonmamman istället ska beskydda illern.

Många tänker säkert: "Åh, vad djur är dumma". Men detta är skrivet för att förbereda oss på vad han skriver om människans automatiska reaktioner.

Cialdini skriver om sex grundläggande metoder för att uppnå samtycke med den man vill påverka: Social acceptans, återgäldande, åtagande och konsekvens, förkärlek, auktoritet och brist.

Återgäldande:
Om människan får något så vill man ge något tillbaka, detta gäller oavsett om det är en komplimang, ett smakprov, inbjudan, gåva eller något annat.

Om en välgörenhetsorganisation gör ett utskick så leder det oftast till att under 20% gör en donation, om de däremot skickar med någon liten gåva så stiger siffran dramatiskt.

Om man får en gåva som man inte bett om från någon man inte känner så finns det oftast ingen välvilja bakom erbjudandet. Med denna kunskap blir det lättare för oss att ta emot något med gott samvete utan att ge något tillbaka.

Var konsekvent:
Människan gillar av sin natur att vara konsekvent. Om en välgörenhetsorganisation ringer och börjar med att fråga hur vi mår så kommer de i nästan alla fall få ett positivt svar. När de fortsätter med att fråga om vi vill ge ett bidrag till några katastrofoffer så föredrar vi att fortsätta att vara positiva och känner oss tvingade att bidra.

Av denna orsak så ser många varor vid en första anblick billiga ut vid en första anblick och vi känner oss tvingade att slutföra köpet även om det tillkommer stora avgifter.

Social acceptans:
Människan behöver känna en social acceptans, att andra personer gör något, innan de själva kan göra samma sak.

Cialdini noterade att personer som blir överfallna på en öppen gata har större chans att få hjälp ifall det bara finns en annan närvarande än om det är fullt med folk, detta eftersom alla förväntar sig att någon annan ska göra något.

Rädlan av att förlora något:
Människan har större sorg av att förlora något än glädje av att få något för samma värde. Därför används ofta "gäller bara så länge lagret räcker". Vi är rädda för att bli utan något som vi kanske inte ens vill ha. Detta påminner mig om när jag var liten och bråkade om att få t.ex. fjärkontrollen, när man väl fick den så var det inget man ville se på TV.

Boken kan både läsas för att kunna övertala andra lättare eller bara förstå sig på fällorna som man utsätts för.

För övrigt så skulle jag kunna tänka mig att kunna plugga till försäljare, inte för att jobba som det, utan för att det är en förmåga som man använder nästan varje dag, oavsett om man försöker övertala någon annan om något, om man säljer något på blocket eller marknadsför sig själv genom att t.ex. skriva ett CV.

lördag 4 juli 2009

Min portfölj

Jag låter er ta en titt ner i min portfölj och ger er mina tankar om bolagen.

Mina klart största innehav är (i storleksordning):

H&M
Det nästintill självklara valet i en långsiktig portfölj. Bra vinstutveckling och fortsätter öppna affärer i bra takt. Helt okej direktavkasning, fyra procent, och bra utdelningstillväxt. Tuffar på bra i både hög- och lågkonjunktur. Jag kommer fokusera på att köpa mest H&M när börsen är normal-övervärderad.

SSAB
Bolag vars aktiekurs tog överdrivet mycket stryk i börsnergången. Har gått näst bäst av mina bolag, men ökat mest i värde. Kommer antagligen gå mycket bra till nästa höjkonjunktur. Fint bolag på lång sikt, fem procents direktavkastning just nu. SSAB är ett typiskt företag att köpa när börsen är lågt värderad, aktiekursen tar mycket stryk när index går ner, men går riktigt starkt när index går upp.

Ratos
En jämförelse mellan Ratos börskurs och resten av börsen de senaste 10 åren säger väl det mesta, det är ett riktigt bra bolag. Sex procents direktavkasning.

SCA
Bolag som ytters sällan sänker utdelningen, dock gjordes det i år. Enligt mig ett av de säkrare korten på lång sikt.

Mindre innehav:

Tricorona: Mycket intressant företag. Riktigt fin direktavkastning på drygt åtta procent. Har verksamhet inom miljö/klimat, vilket jag tror ligger bra i tiden.

ABB: Mycket fint företag, nackdelen är att utdelningen historiskt sett har varit låg, men den ligger just nu på fyra procent. Infrastruktur och miljövänlighet ligger bra i tiden.

Midway: Sex procents direktavkastning.

Industrivärden: Både bra kursutveckling och direktavkasning historiskt sett.

Handelsbanken: Den stabilaste Svenska banken, tog överdrivet mycket stryk i nergången bara för att alla andra banker gick ner så mycket. Har gått bäst av mina innehav.

Investor: Stor kassakista att använda efter börsnergången.

Diamyd: Mitt enda bolag utan utdelning. Mycket inressant bolag som jag tror på, utvecklar framst medicin mot diabetes.

Kungsleden: Minsta innehavet, har gått klart sämst av mina innehav. Men jag är positiv på lång sikt.

Min investeringsfilosofi och målet med sparandet

Jag investerar främst mina pengar i stabila bolag med hög direktavkastning och hög utdelningstillväxt. Direktavkastningen får gärna vara över 5%, och utdelningstillväxten över 10% per år. Jag använder mig nästan uteslutande av buy & hold och återinvesterar utdelningarna. Försöker undvika bolag som jag tycker påverkar världen på ett negativt sätt.

Målet är att om några år, max 10, kunna leva mina utdelningar och andra passivinkomster. Vid denna tidpunkt kommer minst 10% av utdelningarna återinvesteras, resten ska jag leva på.

Mina mål med bloggen

Målet med bloggen är att dela med mig av tankar och information inom områden som aktier, övrig ekonomi, personlig utveckling, psykologi och liknande områden. Förhoppningsvis så ska vi kunna lära av varandra.

Jag kommer sammanfatta vad jag lär mig av de böcker inom de olika områden som jag läser. Dessa texter kommer jag gå tillbaka och läsa flera gånger i framtiden för att inte förlora mina kunskaper.